Tiramisu – po włosku tirami’su – Unieś mnie, poderwij mnie…

Klasyka włoskiej kuchni, niebiański deser, którego istotnym składnikiem jest kawa.  Włosi podają  Tiramisu mocno schłodzone i zwykle rano do ulubionej kawy espresso.
W upalne dni te połączenie to znakomity środek na przebudzenie

Składniki:

500 g Mascarpone
5 żółtek
50 g cukru pudru
Cukier waniliowy
200 g biszkoptów podłużnych
4 łyżki gorzkiego ciemnego kakao
1/3 gorzkiej czekolady
1,5 szklanki mocnej kawy z ekspresu
50 ml Amaretto (likier migdałowy)

Żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć mikserem kilka minut.
(Jajka należy wcześniej umyć i sparzyć wrzątkiem)
Do utartej masy dodawać stopniowo serek mascarpone, cały czas miksując.
Zaparzoną i wystudzoną kawę przelać do większej miseczki i dolać likier Amaretto.  Po jednym biszkopcie zanurzamy w kawie i układamy w szklanej, prostokątnej formie. Należy to robić w miarę szybko, aby zbyt nasączone biszkopty nie rozpadały się.
Na pierwszą warstwę biszkoptów wyłożyć równomiernie połowę kremu, a następnie posypać przez siteczko kakao.
Następnie powtarzamy układanie biszkoptów i rozprowadzanie kremu, posypując na końcu kakao, oraz gorzką czekoladą startą na tarce.
Taki to oto pyszny deser przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny.

Smacznego ):